събота, 6 октомври 2018 г.

ОБЪРНАТА КЛАСНА СТАЯ / THE FLIPPED CLASSROOM






Усвояването на знания и умения чрез активно учене може да бъде изключително интересно и лесно като се интегрират дейности в класа съвместно с традиционната лекция.
Обърнатата класна стая е съвременен педагогически модел, в който типичният урок в клас и домашната работа сменят своите места. Не случайно английският термин е „flipped classroom” – обърната класна стая. Интересното е, че това е модел, в който учениците учат уроците си у дома, а в клас разглеждат и осмислят урока. Терминът „Обърната класна стая“ не описва един единствен модел на преподаване
В най - популярния в практиката модел на обърната класна стая, учащите се запознават с учебното съдържание от няколко видеоклипа.
Най - хубавото при този метод е, че гледането на видеоматериалите може да се повтори неограничено. След това всеки трябва да направи онлайн тест за обратна връзка с преподавателя. По време на урока в училище учениците задават въпроси на учителя си, търсят отговори на трудно решими задачи за разясняване на темата, правят упражнение и дискутират това, което са научили.
Този метод на обучение се прилага все по- често по света. Той се отличава от традиционните средства за обучение, защото обучението се индивидуализира – всеки учащ обръща внимание на детайлите, които са неясни за него. Едно видео може многократно да се гледа, докато стандартния урок е еднократен. Подготвената обратна връзка чрез тест веднага дава информация и на този, който се обучава, и на този, който преподава, къде са пропуските в усвояването на темата. Накрая всеки ученик има възможност в клас, заедно със своите съученици да обсъди наученото, да зададе своите въпроси на учителя си и да затвърди знанията си чрез упражнения и дискусии.

Съществуват много образователни платформи и програми, върху които е изграден този педагогически модел - Кан Академия, Уча се, TeacherTube, Flubaroo, Educaplay, Screencast-O- Matic, OneNote,  Educanon и др.
Една от най- известните е Кан Академията – „Образование без раници” . Мисията на тази организация е да „предостави висококачествено образование на всекиго и навсякъде безвъзмездно“. В сайта на академията има публикувани видеоуроци от различни сфери на човешкото познание. Съществува превод на видеоматериалите на български език. Най- хубавото в платформата е, че всеки учител може да създаде своя клас, да добави учениците си и да им представи видеа по учебните теми, които са им на разположение винаги и по всяко време.

Видео интервю  на учители, използващи Кан Академия:


Акцент при малките ученици:
Нашата нова, безплатна, образователна програма, Khan Academy Kids , е предназначена да вдъхнови малките деца да станат учащи за цял живот. Приложението безпроблемно обединява анимация и куклен театър от Super Simple Songs® с интерактивни образователни дейности, обхващащи ранна грамотност, математика, езиково изкуство, творческо мислене и социално-емоционални умения.  
Khan Academy Kids е 100% безплатно.

Примери:
Математика

Биология:
Кан Академия е най- мащабната безплатна платформа за общообразователно съдържание. „Образование без раници” се грижи тя да бъде достъпна и на български език.



Няма коментари:

Публикуване на коментар