вторник, 5 февруари 2019 г.

Правила за безопасност на децата в компютърната мрежа

 По повод Международния ден за безопасен интернет, който тази година се отбеляза на 05.02.2019 г. ви предлагаме няколко правила:


  1. Не давай лична информация: име, адрес, парола от електронна поща, профил в социална мрежа, личен телефонен номер, детската градина/училището, в което учиш.
  2. Не давайинформация за местоработата или личен и служебен телефонен номер на родителите, близките, приятелите, съучениците и познатите си без тяхно разрешение.
  3. Не изпращай и не качвай онлайн твои снимки и видеа, без преди това да е обсъдено и взето решение с родителите ти.
  4. Не изпращай и не качвай онлайн снимки и видеа на приятели, съученици, роднини, учители,  и др., без преди това да си ги питал, а в случаите, когато се касае за твои приятели, съученици, да е съгласувано от тяхна страна и с родителите им.
  5. Не отговаряй и не отваряй прикачени файлове на електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга зловредна програма, която да увреди компютъра/телефона/таблета или да го направи уязвим за външен достъп.
  6. Посъветвай се с родителите ти/учител, преди да свалиш или инсталираш нова програма/приложение на компютър.
  7. Забранено да се използва чуждо потребителско име, парола и електронна поща.
  8. Не пиши и не качвай нищо, което може да е обидно или унизително за теб или за други хора.
  9. Незабавно информирай възрастен (родител, учител, директор, педагогически съветник), когато попадна на материали, които ме карат да се чувствам неудобно или на материали с вредно или незаконно съдържание, което може да бъде порнография, проповядване на насилие и тероризъм, етническа и религиозна нетолерантност, търговия с наркотици, хазарт и др.
  10. Не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашителни, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си/класния ръководител, учител, директор, педагогически съветник за такива съобщения.
  11. Ако някой те обижда или тормози онлайн, не отговаряй. Докладвай го на отговорен възрастен (родител, учител, директор, педагогически съветник). или на посочените адреси: www.gdbop.bg;www.cybercrime.bg; www.spasidete.com; www.facebook.com/bgcybercrime;www.safenet.bg и го блокирам. Добре е да направиш веднага екранна снимка (скрийншот) на съответния разговор или съдържание като електронно доказателство.
  12. Внимавай, когато разговаряш в чат. Помня правило №1: че хората онлайн не винаги са тези, за които се представят и могат да търсят определена информация, с която да злоупотребят с мен или с другите хора. Правило №2 е че не прави нищо на друг човек в мрежата, което не искаш да ми се случи и на теб.
  13. Ако се случи да попаднеш на информация или друго съдържание в Мрежата, което не ти харесва или те плаши по някакъв начин, подай сигнал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар