събота, 25 май 2019 г.

Как да напишете успешен Еразъм Плюс КА1 проект за училищно образование - пет основни стъпки




Все по-често чувате или четете за колеги, че са ходили на обучение в чужбина и се чудите как така успяват да се включат в тези проекти. 
На вас ви се струва, че е нещо много сложно, а някои дори казват, че трябват връзки. 
Нито едно от тези твърдения не отговаря на истината. За да напишете успешен Еразъм Плюс КА1 проект за училищно образование и да пътувате до друга държава, за да участвате в курс, се иска да четете, питате и да имате добър екип. Добър екип може да бъдат само двама или трима, но може и много повече колеги. Работата като цяло е много, но не е трудна, нито непосилна.
Първо трябва да си изясните към коя от дейностите искате да участвате: участие в структурирани курсове или обучения в чужбина; периоди на наблюдение в партньорско училище или образователната мобилност в сферата на училищното образование с цел преподаване.
Тук ще коментирам участието по първата дейност- структурирани курсове или обучения в чужбина, защото с моя екип сме работили предимно в това направление.
1.    На първо място проверете легитимността си тук.
Като преподавател в системата на предучилищното и училищно образование, можете да се включите в Програма „Еразъм+” Ключова дейност 1 (КД1) – „Училищно образование”. Така ще имате възможност да подобрите уменията си за преподаване, да усвоите нови методики на преподаване, както и да се запознаете с други европейски образователни и обучителни системи, да подобрите английския си или езика, който ще използвате във вашия проект.
2.     Трябва да се регистрирате в портала за участници.
Трябва да влезете в портала за участници на следния линк: http://hrdc.bg/wp-content/uploads/2018/05/EU-Login-Tutorial.pdf , където ще се регистрирате и ще получите ПИК. На сайта на Националната агенция http://hrdc.bg намирате поканата за кандидатстване. Ако не е излязла нова, по която ще кандидатствате, прочетете старата, много полезна информация ще откриете там.
3.     Изберете темата, по която ще искате да се обучавате и намерете организатор на обучението.
Мрежата гъмжи от доставчици на обучения по Еразъм Плюс. Ако имате познати, които са използвали някои от тях, може да се допитате, за да сте сигурни, че ще  е някой, на който може да се доверите. Може да използвате платформите  School Education Gateway и eTwinning, а има и фирми посредници. Трябва да проверите дали доставчикът на обучение ще ви организира и настаняване или сами ще си търсите квартира или хотел.
4.     Планирайте добре дейностите по проекта и спазете срока за подаване на кандидатурата. Към момента проектните предложения се подават най-късно до 01 февруари, 13,00 (българско време), като проектите следва да стартират между 01 юни и 31 декември.
5.     Попълване на формуляра за кандидатстване.
Прочетете внимателно Поканата на сайта на Агенцията. Там е указано дали ще попълвате формуляра онлайн. Четете внимателно условието и въпросите към всеки раздел. Важни са детайлите.
Раздайте се на макс и убедете Агенцията да ви одобрят проекта и колко е важно това за вашето развитие и това на училището ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар